Bezobilný nízkosacharidový chleba

Bezobilný nízkosacharidový chleba

Dlouhodobě mám problémy s výkyvy večerních glykémií. Tedy něco jako syndrom stmívání, nevím jak to přesně pojmenovat. Pro mě to znamená, že čím více sacharidů večer sním ( nejím později než v 7 pm )  tím větší nárůsty mohu očekávat po skončení účinku bolusového inzulínu. Možná v tom hraje roli i snížená noční citlivost na inzulin. Cca mezi 9 pm a 12 pm mi glykemie rostou o cca 2 – 12 mmol a určitým způsobem to koreluje s množstvím večerních sacharidů.

Hledal jsem tedy způsob jak se dostatečně večer najíst abych neměl hlad a zároveň aby jídlo mělo co nejmenší množství sacharidů.
20171214_173225_HDR

 

Vzor

Náhodou jsem v Praze v obchodě s holandskými sýry objevil bezobilný chleba Puretaste. Jedná se o „chleba“ pečený jen z mletých a celých semínek lnu a slunečnice, jablečné vlákniny, vajec, soli a kmínu. Chlebík je krásně voňavý, chutný a dostatečně pevný takže se s ním dá plně nahradit klasický chléb. Můžete ho použít naslano i nasladko, jak je libo. Prostě vynikající. S jedinou vadou – je drahý, 1kg chleba stojí 240,-

Na internetu se mi recept na něco podobného najít nepodařilo takže jsem tedy začal experimentovat s vlastní verzí. Po mnoha pokusech jsem dospěl k velmi podobnému výsledku a zde je tedy recept.

 

Ingredience

lněná semínka celá40g
slunečnicová semínka celá40g
chia semínka20g
lněná semínka mletá100g
jablečná vláknina100g
mandlová mouka nebo mleté mandle100g
chlebové koření nebo jen kmínpodle chuti
sůl1/2 lžičky
vejcecca 3-4ks
prášek do pečiva1/2 lžičky
Ingredience pro bezobilný chleba

 

Postup přípravy

Za prvé, den předem namáčím zhruba 100g směsi různých semínek lněná, chia a slunečnice. Jde o to, že lněná a chia semínka vytvoří gelovitou hmotu, která kromě vajec zajistí vlastní pojivo pro suchá mletá semínka a ostatní suché ingredience. Pokud necháte semínka ještě o něco déle mohou i naklíčit což může nutriční hodnotu chleba ještě zlepšit. Namočená směs by měla v závěru mít konzistenci řidšího gelu. Je pravděpodobně možné i tímto nahradit vajíčka, ale nezkoušel jsem to.

Následně do namočených semínek přidáme vejce a postupně zamícháváme všechny suché ingredience. Jablečnou vlákninu používám hrubou od Adveni Medical. Šlehačem můžeme směs i prošlehat. Těsto musí být trochu tvárné tak aby šlo dobře urovnat do silikonové formy. Pro pečení používám silikonovou formu Tescoma DELÍCIA SiliconPRIME. Povrch uhlazeného těsta ještě můžeme pro ozdobu potřít zbytkem rozšlehaného vajíčka a posypat lněnými nebo jinými semínky. Naplněnou formu vkládám do předehřáté trouby na 140°C a peču na tuto teplotu asi 50 minut.

Recept je variabilní, můžete použít i jiné druhy semínek a ozvláštnit chuť. Doporučil zachovat zhruba poměr 1/4 namočených semínek a 3/4 mleté suché směsi. Jako alternatihu lze například použít mletý mák, pak bude chlebík chutnat jako makovec a navíc to bude vápníková bomba. Mák obsahue nejvíce vápníku ze všech u nás dostupných potravin.

Nutričně je výsledný chlebík velmi hodnotný, spousta bílkovin, tuků, minerálů, málo sacharidů. Podle mého výpočtu takto připravený chleba má cca 10g sacharidů na 100g.

Ještě bych podotkl, že lněná semínka obsahují hodně fytoestrogenů a fytáty. Je na zváženou, aby si konzument dával pozor na větší spotřebu semínkového chleba. Nicméně mezi odborníky nepanuje jednotný názor na negativní vliv fytoestrogenů.

 

Pokud máte někdo zajímavý recept na nízkosacharidový chlebík, uvítám tipy.

 

Dobru chuť.
20171107 174011 HDR

6 Replies to “Bezobilný nízkosacharidový chleba”

    1. Dobrý den, 100g směsi různých semínek je na namočení. Další jsou mletá viz tabulka ingrediencí. Vše je v receptu uvedeno.

    1. Dobrý den, já vodu neodměřuji, vždy to dělám od oka tak aby hmota měla ještě tvárnou konzistenci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *