Bezobilný nízkosacharidový chleba
Dlouhodobě mám problémy s výkyvy večerních glykémií. Tedy něco jako syndrom stmívání, nevím jak to přesně pojmenovat. Pro mě to znamená, že čím více sacharidů večer sním ( nejím později než v 7 pm ) tím větší nárůsty mohu očekávat po skončení účinku bolusového inzulínu. Možná v tom hraje roli i snížená noční citlivost na inzulin. Cca mezi 9 pm a 12 pm mi glykemie rostou o cca 2 – 12 mmol a určitým způsobem to koreluje s množstvím večerních sacharidů.
Hledal jsem tedy způsob jak se dostatečně večer najíst abych neměl hlad a zároveň aby jídlo mělo co nejmenší množství sacharidů.
Vzor
Náhodou jsem v Praze v obchodě s holandskými sýry objevil bezobilný chleba Puretaste. Jedná se o „chleba“ pečený jen z mletých a celých semínek lnu a slunečnice, jablečné vlákniny, vajec, soli a kmínu. Chlebík je krásně voňavý, chutný a dostatečně pevný takže se s ním dá plně nahradit klasický chléb. Můžete ho použít naslano i nasladko, jak je libo. Prostě vynikající. S jedinou vadou – je drahý, 1kg chleba stojí 240,-
Na internetu se mi recept na něco podobného najít nepodařilo takže jsem tedy začal experimentovat s vlastní verzí. Po mnoha pokusech jsem dospěl k velmi podobnému výsledku a zde je tedy recept.
Ingredience
lněná semínka celá | 40g |
slunečnicová semínka celá | 40g |
chia semínka | 20g |
lněná semínka mletá | 100g |
jablečná vláknina | 100g |
mandlová mouka nebo mleté mandle | 100g |
chlebové koření nebo jen kmín | podle chuti |
sůl | 1/2 lžičky |
vejce | cca 3-4ks |
prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
Postup přípravy
Za prvé, den předem namáčím zhruba 100g směsi různých semínek lněná, chia a slunečnice. Jde o to, že lněná a chia semínka vytvoří gelovitou hmotu, která kromě vajec zajistí vlastní pojivo pro suchá mletá semínka a ostatní suché ingredience. Pokud necháte semínka ještě o něco déle mohou i naklíčit což může nutriční hodnotu chleba ještě zlepšit. Namočená směs by měla v závěru mít konzistenci řidšího gelu. Je pravděpodobně možné i tímto nahradit vajíčka, ale nezkoušel jsem to.
Následně do namočených semínek přidáme vejce a postupně zamícháváme všechny suché ingredience. Jablečnou vlákninu používám hrubou od Adveni Medical. Šlehačem můžeme směs i prošlehat. Těsto musí být trochu tvárné tak aby šlo dobře urovnat do silikonové formy. Pro pečení používám silikonovou formu Tescoma DELÍCIA SiliconPRIME. Povrch uhlazeného těsta ještě můžeme pro ozdobu potřít zbytkem rozšlehaného vajíčka a posypat lněnými nebo jinými semínky. Naplněnou formu vkládám do předehřáté trouby na 140°C a peču na tuto teplotu asi 50 minut.
Recept je variabilní, můžete použít i jiné druhy semínek a ozvláštnit chuť. Doporučil zachovat zhruba poměr 1/4 namočených semínek a 3/4 mleté suché směsi. Jako alternatihu lze například použít mletý mák, pak bude chlebík chutnat jako makovec a navíc to bude vápníková bomba. Mák obsahue nejvíce vápníku ze všech u nás dostupných potravin.
Nutričně je výsledný chlebík velmi hodnotný, spousta bílkovin, tuků, minerálů, málo sacharidů. Podle mého výpočtu takto připravený chleba má cca 10g sacharidů na 100g.
Ještě bych podotkl, že lněná semínka obsahují hodně fytoestrogenů a fytáty. Je na zváženou, aby si konzument dával pozor na větší spotřebu semínkového chleba. Nicméně mezi odborníky nepanuje jednotný názor na negativní vliv fytoestrogenů.
Pokud máte někdo zajímavý recept na nízkosacharidový chlebík, uvítám tipy.
9 Replies to “Bezobilný nízkosacharidový chleba”
http://www.lowcarb-nocarb.com/sk/nizkosacharidove-jogurtove-bochniky/
Dobrý den, moc nechapu. Namočíte si 100g semínek tzn ty co maji byt v receptu nebo navíc jeste 100g? Diky
Dobrý den, 100g směsi různých semínek je na namočení. Další jsou mletá viz tabulka ingrediencí. Vše je v receptu uvedeno.
Díky, prave mi to z toho popisu nebylo jasne.
Dobrý den, na 100 g seminek asi 100ml vody na namočení? Díky.
Dobrý den, já vodu neodměřuji, vždy to dělám od oka tak aby hmota měla ještě tvárnou konzistenci.
dobrý den, zrovna včera jsem si koupila Puretaste a ted jsme objevily váš recept. moc se těším až budu zkoušet. děkuju moc.
Dobrý den, děkuji za tip, chleba jsem dělala jako placku a od oka, pro sebe, protože po sacharidech ho mám vlci hlad a děti se po něm mohli utlouct:-) také jsem pridala pro zahuštění otruby..
Dobrý den zkuste tento výrobek zatím jsem ho objevil pouze v Tescu
https://www.penam.cz/vyrobky/vecerni-chlebik/ a je to i k jídlu.